Patronat de Sant Galderic

santgalderic@gmail.com

SANT GALDERIC, PATRÓ DELS
PAGESOS CATALANS

ulldemolins pla de esglesia
Imatge popular de Sant Galderic al pla de l’església d’Ulldemolins

Sant Galderic neix entre 820 i 840 a Vievila, avui Sant Galderic, al sud-oest de Carcassona, a la comarca d’Arieja; pagès i fill de pagesos, ben aviat obra prodigis i miracles relacionats amb el món camperol. A la seva mort, un 16 d’octubre, cap a l’any 900, sorgeix una aurèola de devoció popular fins a la seva canonització definitiva en el Concili Provincial de Narbona de voltants de l’any 990, pel bisbe de Tolosa Raimond II. L’any 1015, tot just acabades les obres del monestir de Sant Martí del Canigó, el comte Guifré de Cerdanya i Conflent, fa portar les relíquies del sant a l’encimbellat cenobi. Des de llavors fins la seva secularització, hom calcula que les relíquies del sant pagès s’han portat en magna i devota processó fins el mar de Perpinyà més de 800 vegades, aplegant en moltes ocasions més de 30.000 pagesos. Al segle XVII, els francesos van envair els comtats catalans. Per aquest motiu, el 5 de juliol de 1654 capitula l’últim comtat, el Conflent, i els monjos, tement per les relíquies del sant, se les emporten cap a Barcelona per camins de muntanya. El dia 18 de juliol d’aquell any, arriben les relíquies a la ciutat comtal i s’hi organitza una solemne processó presidida pels Consellers de la Ciutat que dipositen dites relíquies al monestir de Sant Pau del Camp.

reliquiari a canigo
Urna de les relíquies de Sant Galderic al monestir de Sant Martyí del Canigó.

Feta la Pau dels Pirineus en la qual Felip IV regala a França els comtats catalans, prescindint de les Constitucions i altres drets de Catalunya, les relíquies de Sant Galderic retornen al Canigó, passant, després de la secularització, a la Catedral de Sant Joan de Perpinyà. A Barcelona, va quedar-hi una relíquia, actualment destruïda.

santgalderic2
Imatge Afaiçona per Llorenç Pujol i Morató, fusta de xiprer tallat per Martí Bagué de la Tallada, beneida el 17 d’octubre de 1987 a la parròquia de Santa Maria de la Tallada (Baix Empordà)

Més tard, amb el decret de Nova Planta de 1707-1714 i les noves disposicions del Concili de Trento, en què es facultava els reis per anomenar els bisbes i abats, es va facilitar que hom posés en pràctica les noves disposicions que venien des de Castella, i no és d’estranyar que fos substituïda la devoció del sant català per un altre de castellà: Sant Isidre, que arrelà a la terra catalana sotmesa per les tropes centralistes del rei Felip V.

Tal com ens diu Josep Serra i Janer, “és una llàstima, perquè aquests canvis no s’haurien de realitzar mai car estem tocant les arrels del cristianisme i per respecte a la història i a la fe dels nostres avantpassats que en hores de tribulació li confiaren el seu valiment i intercessió”.

Els pagesos catalans i el sant clamen al cel perquè la seva devoció i culte siguin restituïts a Catalunya, per ser de la mateixa terra i participar més de les característiques i idiosincràsia de la seva pagesia.

* Agustí Esteve i Orozco de Nájar

IMG_6076
Urna de les relíquies de Sant Galderic, dipositades a Sant Pau del Camp de Barcelona, donació del bisbat d’Elna-Perpinyà.
IMG_6143
Petit grup de fidels que van anar a recollir les relíquies a Perpinyà
IMG_6075
Moment del lliurament de les relíquies per part de Monsenyor Francis WAFFELAERT a la presidenta de la Confraria de Sant Pau i Sant Galderic, i el president del Patronat de Sant Galderic.

Publicacions

  •  CD de música: Goigs de Sant Galderic i Himne a Sant Galderic
    Interpretació a càrrec de la Coral Heura, enregistrat per Soiart Estudi de Gravació.
  • CD Sardana de Sant Galderic, patró de la pagesia catalana Música original de Odiló Maria Planàs, monjo de montserrat, l’agost de 1995. Arranjaments musicals, direcció i particel·les, de Joan Vilajoliu i Camps 1997. Enregistrament a càrrec de la Cobla Ciutat de Cornellà, dirigida per Carles Santiago i Roig. Ballada efectuada l’any 2007 a la Plaça Catalunya de Cornellà de Llobregat.
  • Notícia de Sant Galderic patró dels pageos catalans, i el seu culte a Santa Logaia, a la vall del terri – Joan Vilardell i Bagué – Patronat de Sant Galderic – Barcelona – 2012.

Podeu demanar els CD i llibret a santgalderic@gmail.com o al tel. 933521275 o al mòbil 620023826

Organigrama:

President i Tresoreria: Agustí Esteve i Orozco de Nájar

Secretaria i vocal: August Bernat i Constantí

Vocal: Elena Pedrocchi Renault

INDRETS DE CATALUNYA ON S’HA CELEBRAT LA DIADA DE SANT GALDERIC 2016, i que ho han comunicat a la nostra redacció.

 – BARCELONA (Patronat de Sant Galderic i Confraria de Sant Pau i Sant Galderic) parròquia de l’antic monestir benedictí de Sant Pau del Camp

 – CASTELLBISBAL – Parròquia de Sant Vicenç – Amics de Sant Galderic de Sant Vicenç de Castellbisbal

 – ULLDEMOLINS  XXV Diada de Sant Galderic – Associació de dones La Carena

 – TERRASSA (Fundació Terrassenca Sant Galderic) www.fundaciosantgalderic.cat

 – ASSOCIACIÓ SANT GALDERIC – www.santgaldericrubi.cat

 _ LA TALLADA D’EMPORDÀ (Ajuntament de La Tallada d’Empordà)

 – VALLVERD D’URGELL – Josep M. Prenafeta

 – TAVÈRNOLES – (Ajuntament de Tavèrnoles) www.tavernoles.cat

 – GRAUGÉS / AVIÀ (Ajuntament d’Avià) www.facebook.comveinsgrauges

 – LA SELVA DEL CAMP (Col·lectiu 25 d’abril)

 – SERINYÀ (Desfilada d’antics tractors de pagesos, guarnits amb senyeres i estelades)

Persones que han recolzat la festa:

Josep M. Soler -abat de Montserrat-

Xavier Novell -bisbe de Solsona-

Joan Josep Omella -arquebisbe de Barcelona-

Octavi Vilà -abat de Poblet-